De Tervuerens op het Guitpad


history_tervueren

De geschiedenis van de Tervuerense herders op het Guitpad is begonnen toen in het jaar 1984 Carissa Mahruk v’t Markermeer bij ons kwam. Carissa was een werkelijk schitterende Tervuerenteef met een zeer goed karakter. Haar moeder was Kaleb Juventus Biarda, een geprimeerde Tervueren met een VH-I africhtings certificaat. Haar vader was Mahruk von Lichtental een VDH Champion die afgericht was tot SH-III niveau. Carissa was een hond met veel werkhonden in de lijn. Ze beschikte zelf ook over veel werkdrift en was erg temperamentvol. Met Carissa hebben we twee nesten gefokt. Het eerste nest was van Ned. Kampioen Endor de la Tourbe en het tweede nest van zijn halfbroer Frere Marcus de la Tourbe. Beide nesten hebben goede honden opgeleverd maar tot ons grote verdriet hebben we Carissa al op zesjarige leeftijd verloren aan darmkanker. Dit was zonder meer één van de moeilijkste momenten in het bestaan van onze kennel. Daar bleef het niet bij. Later bleek dat één van de reuen uit het eerste nest een lichte vorm van epilepsie te hebben. Uiteindelijk hebben we er de uiterste consequentie aan verbonden en zijn we op dat moment gestopt met de Tervuerenfokkerij.

Wel zijn we destijds doorgegaan met onze Groenendaelerlijnen. Toen echter tien jaar later onze Groenedaelerteef Gisette v’t Guitpad niet drachtig bleek te zijn begon het toch weer te kriebelen en hebben we Ybrisca de la Vignette aangekocht. Deze hond komt via de vrouwelijke lijn uit Groenendaelers en de vader is de bekende werkkampioen Golan van de Wielander. Ybrisca was een mooie rastypische Tervueren teef met een goed en lief karakter. We hebben met haar drie nesten gefokt met  goede honden. Het eerste nest betrof een combinatie met Mike van de Schagerwaard. Hiervan hebben we zelf onze Tervuerense reu Cubik v’t Guitpad aangehouden. Cubik heeft honden gedekt uit Nederland, Duitsland ,Zwitzerland en Polen. Al zijn nakomelingen bleken zeer succesvol en goed van type en bouw. Ook op het gebied van IPO en Agility bleken ze uit te blinken.  We zijn nog altijd trots op de kwaliteit van Cubiks nakomelingen. Uit de tweede combinatie met de Belgische reu Xenakis du Clan des Fauves hebben we het teefje Danicha v’t Guitpad geselecteerd om onze kennel te komen versterken.

Het E-nest Tervueren  werd op 26 maart 2005 geboren uit de combinatie Ybrisca de la Vignette en de met IPO-1 gecertificeerde Odyn v.d Lamar. De geboorte kwam niet goed op gang en de pups zijn met de keizersnee gehaald. Het was een klein nest bestaande uit 2 teefjes. Toen de pups geboren waren herstelde Ybrisca en de kleintjes snel en groeiden voortreffelijk. Op 4 mei 2004, onze nationale dodenherdenkingsdag is één van de pups overleden aan een hartaandoening. Ze kreeg acute problemen met haar hart en is in de dierenkliniek tijdens het onderzoek overleden. Er is slechts één pup van dit nest overgebleven. Haar naam is Eshah v’t Guitpad en met haar hebben we ook een nest gefokt.

Het F-nest Tervuerens werd geboren in februari 2006. Dit was het eerste nest van Danicha v’t Guitpad. De vader was net als bij het E-nest Odyn van de Lamar. Het was een erg leuk nest waarin zich 4 reuen en 5 teven bevonden. Het betreft mooie typische honden met goede karakters waarbij vooral de reuen een heel goede indruk maakten. Hoewel het niet onze bedoeling was om een hond van dit nest aan te houden zijn we toch gezwicht voor de charmes van een schitterend teefje met een vrij en vriendelijk karakter. We hebben haar Ferrah genoemd wat in het arabisch blijdschap betekend.
Het tweede nest van Danicha was het G-nest en werd geboren op 17 april 2007. De vader van dit nest was de Belgische reu  Nederlands Kampioen Van de Pillendijk Darco. Er zijn 4 reuen en 4 teven geboren.

Op 22 maart 2008 werden er 2 reuen en 3 teven geboren uit de combinatie
Eshah v’t Guitpad en Amigo Ingoz de la Tyvell. Dit H-nest Tervueren was het eerste nest van Eshah v’t Guitpad. Het was een mooi nest met fijne karakters. Het was een erg productief jaar 2008 want ondanks het V-nest Groenendaelers dat ook in 2008 geboren werd hebben we besloten om ook het I-nest Tervuerens nog in 2008 te plannen. Dit I-nest werd geproduceerd door Ferrah v’t Guitpad en Blackwaters Blue Ocean. Uit deze veelbelovende combinatie werd een heel mooi nest Tervuerens geboren bestaande uit 3 reuen en 2 teven op 12-10-2008.
Het laatste nest van Danicha  werd geboren op 7-8-2010 en hierin werden 3 reuen en 5 teven geboren. De vader van dit nest was opnieuw Amigo Ingoz de la Tyvell  waarvan we ook met Esha v’t Guitpad  heel goede pups  hebben verkregen. Van dit nest hebben we Jodie v’t Guitpad zelf aangehouden  omdat we in 2010 ook afscheid moesten nemen van Ybrisca de la Vignette.
Jodie is een heel mooie Tervuerense die in 2012 door de NVBH werd  geselecteerd  en geprimeerd. Haar broer Jamash v´t Guitpad  is naar Oostenrijk  gegaan en heeft daar een ongelooflijke carrière opgebouwd. Hij werd Internationaal en Oostenrijks Kampioen en is tevens officieel  Service Hond Race-Hond e n is nog in opleiding voor het staatsexamen  Reddingshond en IPO.

Het tweede nest van Ferrah v´t Guitpad was het K-nest en werd geboren op 8 augustus 2011. De vader van dit nest was de Belgische reu  Caruso de la Chenestre. Er werden 2 reuen en 4 teven geboren. Het teefje Kimina v’t Guitpad  bleek al op zeer jonge kleeftijd een talent op het gebied van de Agility.
Het derde en laatste nest van Ferrah v´t Guitpad was het L-nest en werd geboren op 16 juni 2013. De vader van dit nest was de Duitse reu  Riley vom Motodrom. Er werden 3 reuen en 3 teven geboren.
Van dit nest is Lamira bij ons gebleven om een stap in de toekomst te kunnen zetten.

Het eerste nest van Jodie werd geboren toen ze al 5 jaar oud was. Door omstandigheden werd dit steeds uitgesteld maar op 24-3-2016 is ze gedekt door Rodin v Moned een prachtige grote grijze reu met een erg fijn karakter. In dit M-nest Tervueren werden 4 reuen en 3 teven geboren op 24-5-2016. Van de teefjes werd Magiera-Jodie naar Duitsland uitgevoerd en zal daar als therapie hond worden ingezet.

Tot op heden gaat het gelukkig erg goed met onze Tervuerenaars. Het zijn goede honden met goede karakters zoals we dat ook van onze Groenendaelers gewend zijn. We hopen dat we in de toekomst onze Tervuerenlijn kunnen continueren net zoals we dat al generaties lang doen met onze Groenendaelers.


 

Comments are closed.