De Groenendaelers op het Guitpad


history_groenendael

De geschiedenis van de Groenendaelers op het Guitpad is begonnen in 1974 toen  Sonja fan’t Hen Riek Hus op het Guitpad arriveerde. Sonja was een hond die bij ons altijd in het geheugen zal blijven. De stamboom bestond voor een groot gedeelte uit honden van de kennel “v’t Skepershoes”. Deze kennel was toonaangevend in een tijdperk dat er nog heel weinig Groenendaelerkennels waren. Sonja was tevens een afstammeling van de Kampioen Arco van Purmerstein. Deze reu heeft aan de basis gestaan van zeer goede Groenendaelers en één daarvan was zijn kleinzoon Andor van de IJsselvloed die geschiedenis heeft geschreven door als rashond twee keer Nederlands Kampioen te worden bij de KNPV-africhting. Andor werd in 1977 Kampioen, in het jaar 1978 werd hij tweede bij de kampioenschappen en in 1979 werd hij opnieuw KNPV-Kampioen. Andor was een zoon van Santa v’t Skepershoes gecombineerd met een dochter van Arco van Purmerstein.

Eigenlijk zijn de stambomen van de honden uit onze kennel gebaseerd op dezelfde bloedlijnen.  Dit omdat wij ook Arco van Purmerstein in de vrouwelijke lijn hebben en Sjoerd v’t Sepershoes (volle broer van Santa v’t Skepershoes) in de mannelijke lijn.

Met Sonja hebben we twee nesten gefokt in combinatie met Terra Nova’s Aston. Deze zeer imposante grote reu was een directe zoon van de Kampioen Sjoerd v’t Skepershoes .Terra Nova’s Aston combineerde een uitmuntend exterieur met een goed karakter. Hij haalde zelfs de nationale kynologische pers omdat zijn invalide eigenaar het als rolstoelgebruiker gepresteerd heeft om Aston tot op VH-II niveau af te richten. Deze honden vormen de basis waar we tot op heden nog steeds op door fokken. Met de dochter Nina v´t Guitpad van Terra Nova´s Ashton X  Sonja  fan´t HenRiek Hus hebben we twee nesten gefokt. Het eerste nest met de Belgische import reu Engel du Domaine Ponti en het tweede nest met de in Nederland gefokte Kaleb Juventus Aristides. Deze reu had een volledig Franse afkomst zowel van de mannelijke als van de vrouwelijke lijn.

Uit de combinatie Nina v´t Guitpad X Engel du Domaine Ponti hebben we Anka v´t Guitpad aangehouden die we later ook hebben gecombineerd met Kaleb Juventus Aristides. Uit deze combinatie werd Eyra v´t Guitpad geboren die ook een belangrijke schakel in onze fokkerij werd. Met Eyra v´t Guitpad hebben we drie nesten met heel goede honden kunnen fokken. Zowel Anka v´t Guitpad als Eyra v´t Guitpad werden gecombineerd met twee reuen uit de kennel Del Castel Sardo. In de eerste plaats met Don Urban Del Castel Sardo en in de tweede plaats met Don Neville Del Castel Sardo.  Het zijn heel goede combinaties geweest. Uit de nesten van  Don Neville Del Caste Sardo hebben we Haraz en Gisette v´t Guitpad aangehouden. Vooral  Gisette v´t Guitpad werd heel belangrijk voor  onze kennel. Ze heeft drie nesten gehad van uitzonderlijke kwaliteit van drie verschillende reuen. Het eerste nest was van Joey Wendy van Lana´s Hof,het tweede nest van de Belgische import reu Rocky de Marcolina en het laatste nest van de Belgische werk en showkampioen Tsisco van de Hoge Laer.

Uit de combinatie met Rocky de Marcolina hebben we Nikyra v´t Guitpad  aangehouden die in combinatie met de uit  Frankrijk geimporteerde reu Greco de Grande Lande de sable reu Padron v´t Guitpad heeft voortgebracht. Een geweldige reu die helaas zoals later bleek niet vruchtbaar was. Uit de combinatie Gisette v´t Guitpad X Tsisco van de  Hoge Laer werd  Ocean v´t Guitpad geboren een hond met  uitzonderlijk veel temperament.  Met Ocean hebben we twee nesten gefokt. Het eerste nest met de Multi Kampioen Boetsch de Bruine Buck en hiervan hebben we Qasima v´t Guitpad aangehouden. Het tweede nest was van de uit Italië naar België geïmporteerde reu Arras-G-Del Colle Ombroso. Hiervan is Shiva bij ons gebleven en ook van groot belang gebleken.

Op 27 augustus 2004 werd dit S-nest Groenendaelers geboren. Het betrof een een heel mooi nest met daarin 5 reuen en 4 teven. Het nest was opvallend levendig en de puppen waren erg vrij van karakter. We hebben er een  heel mooi en ras-typisch teefje uit geselecteerd en haar Shiva v’t Guitpad genoemd.

Het T-nest Groenendaelers werd op 11 augustus 2005 geboren uit  Ocean’s dochter Qasima v’t Guitpad en de Ned. Kampioen Kay of the First Triangle. Dit nest  bestond uit  slechts 1 reu en 2 teven.

Het tweede nest van Qasima was het U-nest en werd geboren op 28 april 2007. De vader van dit nest was Nederlands Kampioen en Bundessieger Spike Donna van Lana’s Hof. Er zijn twee reuen en 6 teven geboren waarvan we Umrah v’t Guitpad zelf hebben gehouden. In 2007 werd Shiva v’t Guitpad gedekt door de NVBH-Clubwinner van 2006 Don Night Dancer Del Castel Sardo maar er werden helaas geen pups uit deze combinatie geboren. In 2008 werd Shiva v’t Guitpad gedekt door de multi-kampioen  Quinto-Rival de Bruine Buck en deze keer was de dekking succesvol en werden er 4 reuen en 4 teven in dit V-nest Groenendaelers geboren.  Het was een uitzonderlijk goed nest  Een heel goed voorbeeld hiervan was Visar v´t Guitpad die in 2010 Best e van het Ras werd op de Martinidogshow in Groningen.

Het laatste nest van Qasima werd geboren op 12 mei 2009. Het was weer een erg goed nest bestaande uit 5 reuen en 4 teven. De vader van dit W-nest was Arès des Perles Noires een Frans gefokte reu uit zeer goede internationale lijnen. De moeder lijn stamt uit de beste Franse Groenendaeler en Tervuerenlijnen . De vaderlijn komt voornamelijk voort uit de Finse Valkohampaan lijnen  bekend om hun solide honden met een goed exterieur en uitmuntende karakters.

Vanwege de goede ervaringen met dit nest hebben we ook Shiva door Arès te laten dekken om daarvan later ook een dochter van Shiva in te kunnen zetten voor onze fokkerij in de toekomst. Deze dekking vond plaats op eerste kerstdag 2009 en op 24-2-2010 werd het X-nest Groenendaelers geboren. Er werden 2 reuen en 4 teven geboren. Uit dit nest hebben we voor onszelf Xantha v’t Guitpad geselecteerd.

Het eerste nest van Umrah v´t Guitpad werd geboren uit de combinatie met de in Duitsland woonachtige reu Hurricane van de Schagerwaard. Dit is een compact gebouwde forse reu met  een voortreffelijk karakter en een heel interessante bloedvoering. De vader van Hurricane komt uit Engeland en de moeder uit Hongarije. Het Y- nest bestond uit 2 reuen en twee teven en  werd geboren op 12-3-2012.

Shiva´s laatste nest was het z-nest en werd geboren op 4-8-2012. De vader van dit nest was de Belgische reu Jago de Sincfal. Deze reu heeft een solide Belgische moederlijn en een Franse vaderlijn. Ook in dit nest werden 2 reuen en 2 teven geboren.

Vanwege de goede ervaringen hebben we ook voor Umrah´s tweede nest de Belgische reu Jago de Sincfal nogmaals ingezet. De verwachtingen waren hoog gespannen maar zijn zeker uitgekomen. De pups werden in oktober 2013 geboren . In dit A-nest werden 3 reuen en 3 teven geboren. Het zijn mooie honden met heel goede karakters. Ailan v’t Guitpad werd door Vladimir Dmitrev geimporteerd in Kazachstan waar hij succesvol was en zelfs Asia -Winner werd.

Omdat we zeer tevreden waren hebben we ook voor Xantha nogmaals van de kwaliteiten van Jago de Sincfal gebruik  gemaakt.  De dekking heeft plaats gevonden op 17 mei 2014 en en het B-nest Groenendaelers werd op 18-7-2014 geboren .In dit heel goede nest werden 2 reuen en 6 teven geboren. Ook dit nest voldeed zeker aan onze verwachtingen.

Voor Xantha’s tweede nest hebben we nogmaals gebruik gemaakt van de Duitse reu Hurricane v.d Schagerwaaard .Dit C-nest werd op 26-1-2016 geboren. Een prachtig nest met 4 reuen en 4 teven waarvan 2 reuen naar Duitsland zijn uitgevoerd. Beide bleken succesvol: Chadow v’t Guitpad op de shows en Conan v;t Guitpad op de Race-track.

We hebben met onze Groenendaelers het geluk gehad dat onze foklijnen “vrijwel verschoond” zijn gebleven van ernstige erfelijke ziekten zoals, bijvoorbeeld zware epilepsie en HD. Een bekend spreekwoord luidt: Een goed begin is het halve werk. Dit spreekwoord is zeker van toepassing op onze Groenendaelerfokkerij. Meestal blijkt echter achteraf pas of je goed begonnen bent. Ook bij ons is dat het geval. We zijn een groot aantal generaties verder en kunnen nu dan ook gerust stellen dat onze Groenendaelers het erg goed gedaan hebben in de afgelopen jaren. Wij hopen dat we ook in de toekomst een positieve bijdrage kunnen blijven leveren aan dit fantastische ras.


 

Comments are closed.